Parteneri si legaturi
Institutul Naţional de Statistică
 Directii Judetene
 Prefectura Judeţului Timiş
 Consiliul Judeţean Timiş
 Primaria Municipiului Timişoara
 Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură a Judeţului Timiş
 Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş
 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş
Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timiş
 Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş
 Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş
  Alte legaturi
Newsletter

Newsletter curent

Turism


Turism

În judeţul Timiş la 1 iulie 2016 au fost 157 structuri de primire turistică, cu funcţiuni de cazare din care: 63 hoteluri, 12 hosteluri, 1 hotel apartament, 2 moteluri, 1 camping, 3 vile turistice, 54 pensiuni turistice, 18 pensiuni agroturistice, 3 tabere de elevi şi preşcolari. Capacitatea totală de cazare turistică era de 7876 locuri, în cadrul structurilor de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică existentă în 2016, înregistrându-se la sfârşitul anului peste 372 de mii de sosiri dintre care peste 100 de mii turişti străini ne-au vizitat judeţul.

Turismul balnear şi de agrement se practică în Buziaş, Timişoara, Deta, Călacea, Lovrin.

Buziaş (la 34 km sud-est de Timişoara, la 25 km de Lugoj), staţiune balneoclimaterica permanenta pe malurile unui afluent al râului Timiş, intre dealuri acoperite cu vii (Pogănişului si Sălagiului), la 128 m altitudine. Are un climat de câmpie, cu caracter de trecere de la cel continental la cel mediteranean, influenţat de mişcările atmosferice dinspre mările Mediterana si Adriatica. Prin urmare, iernile sunt scurte si relativ blânde, cu medii termice in jur de 0oC, vara temperatura medie este de 21oC. Bazele de tratament ale staţiunii înfiinţată încă din anul 1819 sunt dotate cu aparatura moderna: instalatii pentru bai calde de vana cu apa minerala, instalării pentru mofete, electro si hidroterapie, acupunctura, gimnastica medicala. Turiştii pot vizita valoroasa colecţie de arta populara, precum si parcul staţiunii, de un farmec deosebit, cu o amenajare unica în staţiunile din România. Căile de acces sunt: feroviare-gara Buziaş, pe linia Timişoara-Buziaş sau pe linia Lugoj-Jamu Mare, rutiere-DJ 583 de la Timişoara sau de la Lugoj.

Băile Calacea- Situata in Campia Banatului, la 25 km de Timisoara, deservita de statia C.F.R., se afla sub influenta climatului mediteranean, cu o temperatura medie anuala de 15°C, iar apele termale de aici au 38 - 39°C. Pe intinderea de peste 15 ha. a statiunii (parcul ocupa 14 ha. incluzand si o padure de salcam) se afla un lac cu nuferi albi si rate salbatice si un parc cu arbori seculari in care vegetatia se impleteste in forme dintre cele mai variate si atractive. 

În zona Făget

-    Peştera de la Româneşti-(la 13 km de Făget); 

-    Peştera albastră-lângă Pietroasa, (la 12 km de Făget);

-    Peştera 'Stanca lui Florian"-lângă Tomeşti, (la 17 km de Făget).

Rezervaţii si Monumente ale Naturii    

-   Mlaştinile de la Satchinez-(la cca 25 km nord-vest de Timişoara), interesanta si pitoreasca rezervaţie ornitologică, denumita si 'Delta Banatului" (mlaştinile largi, cu stufuri dese si bălţi întinse dau aspectul unei mici delte). Vizitatorii pot admira coloniile de păsări care se cuibăresc in zona, multe dintre ele fiind specii rare, aflate pe cale de dispariţie (stârcul roşu, stârcul galben, egreta mica);

-   Parcul Dendrologic-Bazoş (la cca 15 km sud-est de Timişoara, la 8 km sud de Remetea Mare), rezervaţie forestiera, de mare importanta stiinţifică. Beneficiind de un climat submediteranean, aici cresc arbori proveniţi din cinci continente;

-    Locul fosilier Rădămăneşti-rezervaţie paleontologică (la 10 km nord de Lugoj);

-    Sărăturile de la Diniaş-rezervaţie floristică, (la 25 km sud-vest de Timişoara).

Turismul cultural-istoric cuprinde reţele bogate de situri istorice şi arheologice, monumente istorice şi de arhitectură, biserici şi muzee.

La Timişoara obiectivele turistice mai importante sunt: Castelul Huniazilor (secolul al XV-lea, refacut in 1852) si care azi este muzeu, după o noua restaurare; Castelul Pasa Buinen (sec. XVII - XVIII); Casa prinţului Eugeniu de Savoya (sec. XVIII); Cetatea Bastion (sec.XVIII); Teatrul Naţional (sec.XIX - XX); Biserica Mizericordierilor (sec. XVIII); Catedrala ortodoxa (sfinţita la 6 octombrie 1946 in prezenta Regelui Mihai I), Catedrala Romano - catolica, Catedrala ortodoxa sârbă, Monumentul martirilor revoluţiei din 16-22 decembrie 1989, Muzeul Satului, etc.

Turismul verde şi agroturismul este reprezentat de gospodăriile tradiţionale din mediul rural, spaţiile monahale şi cabanele de vânătoare.
 Baze de date statistice
TEMPO - Online - tutorial
Indicele preţurilor de consum
Catalogul publicaţiilor şi serviciilor 2017
Arhiva comunicatelor de presă
Indicatori de dezvoltare durabila
naţional(IDDR)
teritorial (IDDT)

 Nomenclatoare statistice